100 éves a bauhaus építészeti stílus

100 éves a Bauhaus építészeti stílus és ez a szál, erősen összefonódik a Berker manufaktúrával, hiszen mindketten idén ünneplik a 100. évfordulójukat. A Bauhaus alapítója Walter Gropius építész, pedig már a kezdetektől a kifinomult Berker kapcsolókat használta munkáinál és megtervezett épületeinél. 1919. áprilisában Walter Gropius, megalapította az egyik legbefolyásosabb építészeti és művészeti iskolát, a Bauhaus-t Németországban. Ez ugyan egy művészeti iskola volt Weimar városában és meglepő, de építészetet nem is tanítottak benne, csak az 1927-es évektől kezdve. Az emberi alakzatok és a csendélet rajzolása helyett arra tanították a diákokat, hogy teljesen más szemszögből nézzék a körülöttük lévő világot. A tanárok előnyben részesítették az erőteljes színeket és a merész formákat, a diákoknak pedig megtanították, hogy az egyszerűségre és a funkcionalitásra fókuszáljanak.

A Bauhaus azt jelenti “házakat építeni” de Walter Gropius, nem akart csak épületeket létrehozni, hanem új művészeti ágat akart megvalósítani. A diákok az iskolában, kerámiát, könyvkötést, tipográfiát és reklámot is tanultak.

Gropius így nyilatkozott a diákoknak:
“Egy tárgyat a természete határoz meg. Annak érdekében, hogy a tervezés sikeres legyen, előbb meg kell vizsgálnunk a természetét. Ahhoz hogy tökéletesen szolgálja a célját, gyakorlati szemmel kell tanulmányozni a későbbi funkcióját. “

A diákoknak előadásokat sem tartottak a művészetről, hanem kézzel fogható alkotásra inspirálták őket és ezért műhelyekbe rendeltek mindenkit.

AZ EREDMÉNYEK TÚLSZÁRNYALTAK MINDEN VÁRAKOZÁST.

A Bauhaus hihetetlenül sokféle műtárgyat állított elő, a szögletes formájú lámpáktól a sakkkészletekig. Ezek a tárgyak egytől egyig praktikus funkciókat töltöttek be. Egyszerre voltak egyszerűek és hasznosak és ez az egyszerűségük tette elegánssá és széppé is őket.

Az iskola az elképzelt jövőkép szellemiségében működött és ezt a forrongó méhkast, a hatalom, az első világháború után, aggódva figyelte. 1933-ban Hitler hatalomra kerülése után a nácik bezáratták az iskolát és a tanárok, diákok szétszóródva vitték az iskola által hirdetett eszméket, mindenfelé a nagyvilágba. A Bauhaus iskola onnantól mindent megváltoztatott az egész világon, a bútorok formájától a grafikai tervezésig, de a legnagyobb örökség a Bauhaus építészeti stílusa volt.

Tel Avivban közel 4000 épület áll, amelyek a Bauhaus építészeti stílus szellemében épültek, a 30-as, években. Ezeket az épületeket német zsidó bevándorlók építették Bauhaus szellemében, pont nagy részben azok a diákok, akik az iskola bezárása után távozásra lettek kényszerítve.

EZT AZ ÉPÜLETCSOPORTOT, AZ ÚGYNEVEZETT “ FEHÉR VÁROST ” AZ UNESCO, 2003-BAN, A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZÉNEK NYILVÁNÍTOTTA.

A Bauhaus iskola legalapvetőbb elve volt még, hogy “A forma követi a funkciót”. Ezt a híres kifejezést Louis Sullivan, amerikai építész használta először. Ez azt jelenti, hogy a tárgyak kialakításánál, a formát a szerint kell alkalmazni, hogy a funkció a legfontosabb, és mindenképpen az esztétika felett áll.
Minden tárgy rendeltetésszerű, az eredmény meghökkentő, első pillantásra furcsa, de mégis minden esetben lenyűgöző.

A BAUHAUS ÉPÍTÉSZETI STÍLUS FŐBB JELLEMZŐJE

 • A ház ami Bauhaus stílusban épült, általában lapos tetővel rendelkezik.
 • Jellemző rá a homlokzat “üvegfüggönye”, nagyon gyakran sarokablakokkal.
 • A ház fő tartóoszlopai a ház belsejében vannak, így ez a Bauhaus építészeti stílus, sokkal nagyobb üvegfelületeket enged mint korábban.
 • A Bauhaus építészeti stílus, tipikus színei a vörös, a sárga a kék, melyek a fekete-fehér mellett kerültek felhasználásra.
 • A bútorokat geometriai alakzatból építették fel. Például szögletes négyszögből, vagy háromszögből készült széket használtak.
 • Új anyagokat is bevezettek a bútorokon, például acélcsöveket. A lámpáknál a króm és az alumínium is érvényesült
 • A házaknál is sok acélt használtak. Acélból, vagy vasbetonból épített szerkezetet építettek.
 • Majd erre jött a homlokzat, ami a leggyakrabban üvegből volt.
 • Az esztétika érdekében, nem módosítottak, vagy nem rejtették el az anyagokat. Nem volt szükség, hogy láthatatlanná tegyék az épületekben felhasznált anyagokat. Így maradt látható az acél, vagy a gerenda tartóoszlopok.
 • Az építészet és a design a minimalista stílust tükrözi, és a geometriai formákat részesítették előnyben.
 • Csak egyenes vonalak, a formák és a színek számítanak, semmi másra nem volt szükség,
  ezért a funkcionalitás előnyére csökkentettek minden zavaró és bonyolult tényezőt.

A Bauhaus alapítója Walter Gropius építész, már a kezdetektől a Berker kapcsolókat használta munkáinál és ez nem volt véletlen, hiszen a Berker testvéreknek is az egyszerűség, a funkcionalitás és a magas minőség volt a fő szempont.

A Berker kapcsolói és rendszerei megtalálhatóak a világ legszebb épületeiben. Ez azért történhet meg, mert kialakításuknál figyelembe vették, azt amit a Bauhaus stílus is képvisel.

IDŐTLEN, FUNKCIONÁLIS ÉS TARTÓS ANYAG.

Így nemcsak Walter Gropius építész számára volt egyértelmű, hanem nagyon sok építész használta és használja a Berker időtálló, tartós és funkcionális termékeit a mai napig a munkáinál.

2010 óta a hagyományos Berker márka a Hager vállalathoz tartozik. A márka ötvözi a ma már kialakult értékeket, a korszerű formatervezést és a modern technológiai igényekkel lett párosítva. Továbbra is új szabványok létrehozásán munkálkodik, ahol a forma, a funkció, a használhatóság és a minőség az elsődleges szempont. Tehát nem véletlen, hogy egyidős a Bauhaus művészet és a Berker kapcsolócsalád története, hiszen mindketten maradandót alkottak, pontosan egy évszázaddal ezelőtt. A Berker kapcsolók, számos Bauhaus stílusban készült épületben megtalálhatóak, hiszen egyik legnagyobb előnyük, hogy a klasszikustól a
modern design-ig széles a palettájuk, amely bármilyen enteriőrben beilleszthető.

A Bauhaus forradalmi mozgalom örökre megváltoztatta, a művészetet, a design-ot és az építészetet. Bár az építészek, kézművesek és művészek épülete, csak 1919-1933-ig létezett, a Bauhaus stílus tartós örökséget hagyott a művészeti, építészeti és formatervezési világban. A Bauhaus a legtöbb ember számára egy modern építészeti stílust jelent, de a Bauhaus sokkal több annál. Egy új gondolkodásmódot jelentett, ami 100 éve, az első világháború végén született és az akkor keletkezett ötletek meghatározzák a mai művészetek legtöbb ágát is.

A Berker kapcsolócsalád teljes kínálatát megtalálja itt! Kapcsolók

Kapcsolódó írás: A Berker 100 éves, az igényes kapcsolócsalád, 1919 óta a piacon

MAGYARORSZÁGI KÉPVISELŐ

KAPCSOLAT

ELEKTRO-KAMLEITHNER KFT.

A BERKER.HU ÜZEMELTETŐJE
AZ ELEKTRO-KAMLEITHNER KFT.

EK LOFT Bemutatóterem:
H-1095, Budapest, Soroksári út 48. 14.épület

Iroda, raktár:
H-1195, Budapest, Jókai u. 32 fsz. 4.

Telefon
: +(36) 1 420 75 45

Email:
info@berker.hu

Weboldal:
www.ek.hu

Kövessen minket!